Valtuustoseminaari II

Eilen saatiin tämänvuotinen valtuustoseminaari loppuun. Palaver venyi puoli kymmenen tienoille ehtoolla, ja juttua olisi varmaankin riittänyt vielä vähintäänkin yhdeksi päiväksi. Paljon keskusteltiin ja uutta taas kehiteltiin. Kaikkinensa kovasti hyvä maku jäi tästä seminaarista.

Ensimmäisen päivän synkkien tulosennusteiden jälkeen pelkäsin kovasti, että valtuustolta unohtuu kunnan tehtävät tyystin, ja vain kustannuksia ja palveluja ryhdyttäisiin karsimaan. Kuntahan on palvelun tarjoaja. Mielestäni kunnan perustehtävä on tuottaa kunnan asukkaalle parasta mahdollista palvelua jokaisella asukkaan maksamalla eurolla. Olin onneksi väärässä. Valtuutetut eivät tätä unohtaneet.

Keskustelun taso, vs. vuoden 2009 seminaari, oli nyt aivan toista luokkaa. Meille ”untuvikoille” on kertynyt kokemusta ja myös tavaton määrä tarvittavaa tietoa. Valtuuston työskentelytapa on edelleen meillä hiukan hakusessa. Valtuustossa vaihtui edellisissä vaaleissa aika suuri osa valtuutetuista, joten on selvää, että porukan ”kiinni hitsautuminen” ottaa aikansa. Oikein hyvää keskustelua on paljon, ja sitä tuntuu pitävän yllä erityisesti uudet tulokkaat. Ehkä jo siksi, että on vieläkin paljon epäselviä asioita, joihin tuoreet valtuutetut haluavat selvennyksiä.

Tässä seminaarissa tarkennettiin edellisen seminaarin tuloksena syntyneitä kunnan kehityksen painopisteitä. Pahat taloudellisen ennusteen uhkat pystyttänee hyvin välttämään tämän tarkennetun strategian avulla. Tulevaisuus on täynnä muuttujia ja monet sellaisia joihin emme voi vaikuttaa. Nyt varauduttiin tällä hetkellä todennäköiseen tulevaisuudenkuvaan, joka vuoden päästä voi olla paljonkin muuttunut. Tulevaisuuden suunnittelu on välttämätöntä, vaikka se on niin kovin vaikeaa, ja monesti turhauttavaakin puuhaa. Tulevaisuutta suunnittelematon laiva on kivillä ensimmäisenä.

Valtuuston kahden päivän työn tulos koostetaan ja kiteytetään paperille lähipäivinä. Palaan sitten paperin saatuani tämän seminaarin hedelmiin. Mukavalta kuitenkin näyttää se, että yhteisymmärrys syntyi heti siitä, että kunnan palveluja ei karsita, vaan ne pyritään pitämään entisellään. Se on suuri asia tässä niukkuuden ajassa. Moni kunta joutuu ankarasti tinkimään palveluistaan. Vesilahden kunnan kohtuullisella väkimäärän kasvulla (2%) palvelujen taso voidaan säilyttää. Näin siis jos tämän päivän taloudelliset ennusteet pitävät paikkansa.


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.