Tuulta ja aurinkoa


Kävimme Lempäälän Vesilahden maaseudun kehittämisneuvottelukunnan (sanahirviö) kanssa katsastamassa Vesilahdella asuvan perheen energiaratkaisuja. Talossa on aivan normaalit sähkölaitteet, telkkarit, pakastimet, jääkaapit, sähkövalot jne. Kaikki toimivat normaalilla 230v sähköllä. Valaistus on pääosin energialampuista, mutta mm. loisteputkiakin löytyy. Ihan normaali omakotitalo siis.

Mielenkiintoiseksi talon tekeekin sen energiaratkaisut, eli aurinko- ja tuulienergian hyväksikäyttö. Aurinkopaneeli, tuulimylly ja aurinkokeräin tuottavat niin paljon energiaa, että valtakunnan verkosta tarvitaan virtaa hyvin vähän ja satunnaisesti. Harmillista on se, että yksityishenkilö ei voi – ainakaan vielä – myydä ylijäämävirtaansa valtakunnan verkkoon. Vesilahdella asia oli ratkaistu siten, että kun akut tulevat täyteen, alkaa laitteisto lämmittää lämminvesivaraajaa. Näin ylimääräinen sähkö tulee hyödynnetyksi lämpimänä vetenä. Lämminvesivaraajaa lämmittää myös aurinkokeräin ja lämmityskattila. Lämmityskattilassa palaa puun lisäksi kaikki kodissa kertynyt palava jäte.

Tämän kaltaisen järjestelmän toiminnan hallitsemiseen ei tarvita insinöörikoulutusta, vaan järjestelmää hallitaan käyttöpaneelista muutamalla napin painalluksella. Automaattisesti järjestelmä hoitaa tuulimyllyn ja aurinkopaneelien tuottaman sähkön oikeisiin osoitteisiin ja toimittaa ylijäämävirran lämminvesivaraajaan. Kun tuuli tyyntyy ja auringon valo hiipuu, alkaa sähkö automaattisesti virrata akuista. Kun akkujen varaus alkaa ehtyä, otetaan tarvittava energia valtakunnan verkosta. Täyteen varatulla akustolla pärjätään ainakin pari – kolme päivää! Tällainen järjestelmä on siis kenen tahansa ostettavissa.

Tämä kuulostaa satukirjan tarinoilta – liian hyvää ollakseen totta – mutta kantapäät tapaavat maanpinnan kun tulee puhe hinnasta. Laitteistoon hupenee suuri summa rahaa, jonka takaisin saaminen säästöinä sähkölaskussa vie hyvin pitkään. Tämä ei usein olekaan näiden ”energiapioneerien” pointti, vaan energiaomavaraisuuteen päädytään useasti silloin, kun valtakunnan verkon sähköä ei ole saatavissa (ulkosaaristo jne. paikat), tai verkkoon liittyminen tulee järjettömän kalliiksi. Niin ja tietysti tämä on ekologinen kannanotto. Päätyminen tällaiseen ratkaisuun on varmasti usein yhdistelmä näitä edellämainittuja ja monia muita syitä.

Oli äärimmäisen valaisevaa saada, kansantajuisesti kerrottua, tietoa henkilöltä joka on jo useamman vuoden elänyt auringon ja tuulen tuottamalla energialla. Asia on minua kiinnostanut jo pitkään ja olen käynyt messuilla ja alan liikkeissä kyselemässä milloin mitäkin. Useimmiten vastaus sisältää termejä ja mittayksiköitä, joita en ymmärrä. Jää sellainen tunne, että olen tyhmä tai puhujalla ei ole asiasta eksaktia tietoa. Tai jotain halutaan peitellä. Puhutaan ammattislangia ihan asiakkaan sumuttamiseksi. Ehkä juuri tästä on tullut mielikuva siitä, että näiden laitteiden ymmärtämiseen tarvitaan vähintäänkin alan insinööri koulutus. Nyt sain reilussa tunnissa enemmän tietoa asiasta kuin tähän mennessä yhteensä. Siitä kiitos Ristolle, joka avasi kotinsa meille ja vastasi tyhjentävästi kaikkiin, tyhmiinkin, kysymyksiimme.

Olen edelleen vahvasti sitä mieltä, että tällaiset Riston kaltaiset edelläkävijät olisi jotenkin huomioitava ja palkittava. He tekevät sitä työtä, joka on oleva meille huomenna arkipäivää. Valtio ja kunta voisivat osaltaan palkita, tavalla tai toisella, tällaisen uraauurtavan asumistavan. Samoin palkitsemisen arvoisia olisivat muutkin energiaa ja hiilijalanjäkeä säästävät asumisen ja elämisen muodot. Pienikin kädenojennus ja palkkio tehdystä työstä kannustaa jatkamaan ja ehkä innostaa muitakin. Niin ja loppujen lopuksi tämä kaikki koituu meidän yhteiseksi eduksi.


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.