Nuorisotoimijoiden kokous

Keskiviikkona 24.4. 2012 olin nuorisotoimijoiden palaverissa. Paikalla oli kunnan ja seurakunnan nuorisotoimijoiden lisäksi ns. kolmannen sektorin edustajat. Kolmas sektori oli kevyesti läsnä, sillä keskelle päivää sijoitettu kokous ei monellekaan työssä käyvälle sovi. Sopiva aika on hankala löytää, sillä ilta-aika kun taas on virkamiehille hankala.

Tänä keväänä näyttää olevan nuorisolla harvinaisen paljon energiaa kokeilla rajojaan ja jonkinlainen paha mieli on vallalla. Kinaa ja kränää nuorison kesken, ja tietysti myös nuoriso-ohjaajia kohtaan. Ilmiö on kuulemma jokavuotinen, mutta tämä kevät näyttää olevan edellisiä hiukan ikävämpi. Mikä lienee syynä. Siihen emme löytäneet selitystä. Häiriskäytös lienee lopulta monenkin jutun summa.

 

Seurakunnan nuorten illoissa käy väkeä, ja kunnan nuorisotilalla, Nurkalla, myös. Nurkan kävijämäärä näyttää nyt, alkuviehätyksen kadottua,  vakiintuvan jonnekin 25 – 30 välille /ehtoo. Se on mielestäni mukava määrä. Seurakunnan nuorten iltojen kävijämäärät ovat hiukan pienemmät, mutta seurakunta tekee hyvää työtä omalla sarallaan. Jos joukkoon mukaan lasketaan urheiluseurat, partiotoiminta ja kylien aktiviteetit, niin aika suuri osa nuorista tavoitetaan – tavalla tai toisella. Nyt täytyy kuitenkin erityisesti hakea niitä nuoria, joita nämä olemassa olevat touhut eivät tavoita. Kunnan etsivä nuorisotyö on alullaan, ja odottaa ELY-keskuksen päätöstä tuesta. Kun päätös joskus saadaan aikaiseksi, niin etsivätoiminta saadaan kunnolla käyntiin. Niin kuin on jo kauan sitten laskettu, maksaa jokainen nuori syrjäytynyt pudokas yhteiskunnalle miljoona euroa. Taloudellisen menetyksen lisäksi tulee nuoren ja tämän läheisten mittaamaton henkinen kärsimys. Sille tuskalle ei kukaan pysty laskemaan hintaa, vaikka miltei kaikki nykymaailmassa lasketaankin rahassa.

Tällä hetkellä näiden Vesilahden nuorisotoimijoiden yhteistoiminta ei ole kovinkaan aktiivista, mutta nämä yhteiset palaverit ovat kovin hyvä perusta. Jaetaan ilmenneitä huolien ja epäkohtien aiheita, ja tietysti kunkin toimija kertoo omista toimistaan ja tekemisistään. Näin vältetään päällekkäisyyksiä ja yhteisen pöydän ääressä voidaan löytää jopa ratkaisuja ilmenneisiin epäkohtiin.

Vanhempainyhdistyksen toimesta tuli ilmi mm. huoli nettipelien kännykällä tehdyistä laskuista. Joihinkin nettipeleihin voi ostaa grediittiä kännykällä, ja tällä tavalla ovat lapset/nuoret tehneet aika mittavia puhelinlaskuja. Laskuja on kertynyt tietysti silloin kun nuori ei ole kotona, vaan jossain muualla, valvovan silmän ulottumattomissa. Esim. Nurkalla on tällaista kuuleman mukaan sattunut. Niinpä Nurkalla sitten kiellettiin kyseisten pelien pelaaminen. Hyvä että asia tuli ilmi. Ihan aukottomastihan tätä kännykkämaksu ongelmaa ei voida estää, mutta hiukan hankalammaksi se tulee. Ja mikä tärkeintä, viestitään nuorelle, ettei tämänkaltainen touhu sovi.

Palaverista jäi hyvä maku suuhun ja se voi – kaiken osuessa kohdalleen – poikia mm. ”myytinmurtajat” tyyppisen kerhon nuorille. Tämä olisi tarkoitettu niille nuorille, joita fysiikka, kemia ja matematiikka kovasti kiinnostaa. Kerhossa saatettaisiin ratkoa mielenkiintoisia tehtäviä, joihin ei esim. koulun opetusohjelmassa ole samalla tavoin mahdollisuutta syventyä. Tehtävät olisivat haasteellisia, mutta mielenkiintoisia, kun ne toteutetaan juuri tuota ”myytinmurtajat” tyyliä mukaellen. Toivottavasti vain löytyisi sopivat vetäjät tälle kerholle. Uskon että tilat löytyvät helpostikin, kunhan idea kristallisoituu ja vetäjiksi saadaan sitoutuneet ja asiansa osaavat vetäjät.


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.