Damastin (kuvioteräs) taputtelua

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEn ole oikein koskaan lämmennyt damastista tehdyille puukoille. Jotenkin ne ovat niin keikarimaisia, eikä kovin käyttökelpoinen materiaali käyttöpuukkoon. No kun kurssiin sisältyy damastin teon opettelua, ei oikein pääse väistelemään aihetta. Ensin tehtiin hiiliteräksestä ja ns. mustasta teräksestä pari pakkaa, jotka sitten ahjohitsattiin kuvioteräkseksi. Kun tuon mustan raudan vuoksi pakasta ei oikein kunnollista puukkoa voi tehdä, päätin paukutella niistä paperiveitsiä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPaperiveitsistä tulikin ihan kivan näköisiä, etenkin toisesta versiosta. Jostain aivojen syövereistä tuli mieleeni vanhat roomalaiset tikarit ja miekat. Niiden innoittamana sai tuo paperiveitsi muotonsa. Aion vielä työstää lisää paperiveitsiä samalla mallilla, mutta tuskin enää damastista. Damasti kun on aika työläs valmistaa, eikä paperiveitsestä koskaan saa sellaista hintaa, että damastipaperiveitsen tekeminen olisi järkevää. No ehkä joskus, ihan omaksi huviksi, ja ajankuluksi. 🙂

Sitten tuli tehtäväksi ”oikea” damastipakka; puukkoa varten. Pakkaan ladottiin puukkoterästä ja raamisahan terästä leikattua palaa. Nyt alkoi mielenkiintokin hiukan herätä, kun pääsi puukkoa tekemään. Pakka lopulta onnistui, ja siitä riitti materiaalia vielä toiseenkin terään, tosin pieneen sellaiseen. Kun tämä on ensimmäinen damastipuukko, jää se ihan omaan käyttöön. Puukosta tulee ns. kasineuvoonen, eli puukko ja sen pikkuveli tulevat asustamaan samassa tupissa.

damapuukko-1


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.