Käyttöjärjestelmä vaihtoon

Olen nyt melkein vuoden taistellut tämän PC:n kanssa. Kun hankin ensimmäisen tietokoneen, persoonallisen kompuutterin, oli se PC. Maksoi reilun 15 000 mk. Kone oli kotimaista tuotantoa ja Osborne merkiltään. Speksit, niitä kaipaaville: 286, 2Mb keskusmuistia ja kovalevy 20Mb. 1,4Mb diskettiasema ja lerppuasema oli kooltaan 1,2Mb. Yhteyttä ulkomaailmaan pidettiin modeemin avulla, jonka nopeutta en nyt muista. Myyjä vakuutteli, että näillä levykeasemilla ja mittavankokoisella kovalevyllä tulee ihminen toimeen miltei maailman tappiin asti. Vuosi oli 1991 tai 1992.

PC tuli siis työkaluksi jonka voimin aloittelin mainoshommat. Välillä otettiin yhteyksiä purkkeihin, joista löytyi milloin mitäkin mukavaa imuroitavaa, tai juttukaveri. Internetissä seilattiin ja yhteydet avattiin toisella ohjelmalla modeemin kautta ja sitten selaimella tutkittiin niitä muutamia sivuja, joita olivat nörtit rustailleet. Muistan kun porukalla ihmeteltiin jonkun jampparin kotisivua jossa oli KUVA! EUnet tarjosi silloin, menlkeimpä ainoana, yhteyksiä ja sähköpostiosoitteita.

Vuosia näillä PC-koneilla elätin itseni ja pari mukulaakin. Sitten sain käsiini käytetyn MACin. Sen jälkeen ei ole työkoneena muita ollutkaan, eikä kotonakaan. PC:t jäivät historiaan, tai niin luulin. No totuuden nimissä oli munulla parin – kolmen vuoden ajan työpöydällä yksi PC, mutta käyttöjärjestelmänä oli kuitenkin MAC:in OSX. PC oli sellainen ns. kloonimäkki.

Sitten, parinkymmenen vuoden jälkeen kävi niin että kannettava MAC kuoli ja oli hankittava uusi kone tilalle. Katsoin lompakkoon ja läksin hakemaan PC:tä. Ajattelin, että kyllä se nyt kannettavana menee, kun ei ole kyseessä työasema tms. tehomylly.Ensimmäisen ostamani PC:n jouduin kuskaamaan takaisin kauppaan, kun se oli rikki. Paluu PC-elämään oli siis ihan mahtava!

Vaan nyt on muki täysi tuota Windowsia. Se ei vain minulle toimi. Melkein vuoden olen sen kanssa pelannut, ja tuntuu ettei ole Windows 20 vuodessa juuri kehittynyt, kuin ulkoisesti. Silmänamia on laitettu, mutta kun oikein tiukka tilanne tulee, niin tuttu sininen ruutu tervehtii. Voi luoja, ota tämä minun PC poiiiis! Välillä kaikki pysähtyy, …tulee joku päivitys. Kun avaa koneen, tulee jokin päivitys. Sitten etsitään asetuksia ja ajureita laitteille ja kun oikein kompuroi, päättyy kaikki siniseen ruutuun. Koko käyttöjärjestelmä vaihtui toiseen, ilman lupaani. Tätä ei vain jaksa. Eikä onneksi tarvitsekaan.

Sitten kaverin lähettämän viestin ansiosta muistin Linuxin. Minulle on ollut aikoinaan useampikin versio Linuxia joissakin palvelimissa jne. Jopa wanhassa MACissä. Latasin Ubuntun käynnnistyslevyn muistitikulle ja asensin sen tälle kannettavalle PC:lleni. Käynnistäminen ei onnistunut, kun Acer on modifioinut kaiken koneessa omia intressejään varten. Hermostuin lopullisesti ja jyräsin Windowsin kokonaan ja muutin käynnistysasetukset ja muut. Nyt istuu koneessa tuttu käyttöjärjestelmä, joka on turvallinen, vakaa ja ilmainen. Olen ainakin tällä hetkellä hyvällä tuulella ja uskon vakaasti, että Ubuntu on ystäväni, ainakin niin kauan, kuin tuo kannettava PC taloudessamme pörrää.

Sisarukset Linux ja Macin OSX kaveeraa. Ovathan samaa sukujuurta.

Palaan joskus asiaan, hyvässä tai pahassa. Windowsiin en palaa kuin väkivallalla uhattuna.

Ps. Tämä päivitys on muuten tehty Ubuntu Linuxin voimin…


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.