Kompleksinen laskutus

Asiakas tilasi tuotteita. Niille ei sovittu tarkkaa toimituspäivää, vaan ne tehtäisiin vuodenvaihteen jälkeen – kevääksi. Teen pitkästä tarinasta lyhyen.

Tammikuussa tuli viesti, että tuotteita tarvitaan jo. Tuotteet tehtiin niin nopeasti kuin mahdollista ja toimitin tuotteet itse asiakkaalle käteen, kun asialla oli kiire (en edes veloittanut toimituksesta mitään). Sovimme että laskun voi laittaa sähköisenä. Laskulle oli kaksi maksajaa ja yksi lasku oli heille ok, kun siihen eritellään tuotteet ja työ hintoineen.

Laitoin laskun.

 • kului 26 päivää. Kysyin oliko lasku tullut perille. Asiakas ei ollut huomannut laskua
 • laitoin uuden laskun asiakkaalle, ihan varmuuden vuoksi
 • parin päivän päästä toinen osuus laskusta oli maksettu, mutta asiakas oli maksanut summan verottomana
 • ilmoitin asiasta ja asiakas lupasi maksaa myös veron osuuden tililleni
 • sitten asiakas pyysi toista laskua toiselle maksajalle, koska yksi lasku ei onnistukaan ja laskutusosoite olisi muutettava toiseksi
 • laitoin uuden laskun toiselle maksajalle annetuilla tiedoilla
 • asiakas ilmoittaa, että toisen maksajan tiedot ovatkin väärät ja viitteeseen on merkittävä vielä tietty tunnus
 • lähetin uuden laskun uuteen osoitteeseen, uusilla tiedoilla
 • 30 päivää on kulunut, odotan loppusuoritusta tililleni…
 • pari viikkoa edellisestä, soitin ja kyselin laskun kohtaloa. Hän muisti että laskun ja että sehän oli tulossa hänelle suoraan ja toimitettaisiin edelleen heidän sähköiseen tietokantaan. Vastasin että ei. Sovimme että lähetän sen suoraan sähköiseen palveluun. Niinhän se ollikin hän vastasi
 • 3.5. laskun summa tulee tililleni. Laskun päivämäärä oli 22.2. Maksaminen vei reilut kymmenen viikkoa. Laskussani lukee maksuajan kohdalla 14 päivää.

Käsityöläisen laskutus ei ole kovin suurta, joten pikkusumma helposti jää kiireellisempien velkojien jalkoihin. Käsityöläinen on kuitenkin maksanut materiaali- ym. kulut itse ja odottaa niiden kustannusten lisäksi palkkaa työstään. Työsyhteessa oleva tuskin jää odottelemaan että saa palkkansa, vasta kun asiakas työn maksaa. Käsityöläinen odottaa, kun ei muutakaan voi. Onneksi nämä tapaukset ovat suhteellisen harvinaisia.

Ps. Kyseisen asiakkaan seuraava kaksiosaisena pyydetyn lasku ensimmäinen osa maksettiin ajallaan, mutta toinen osa vasta yhteydenottoni jälkeen. No nyt osasi varautua sitkeään maksajaan. Jos tilaavat vielä jotakin, niin suostun edelleen yhteistyöhön. Lompakko sanoo niin.


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.