Työhevoselle taas vuosi elinaikaa

Tuli taasen totuuden hetki, tuolle työhevoselleni, Citroen Berlingolle. Vuosikatsastus oli edessä. Katsastus on minulle ollut aina korkean stressitason aiheuttaja. Aivan sama, onko auto tuoreempi ja hyväkuntoinen, vai vanha ja ankaran huollon tarpeessa. Aina on katsastuksessa verenpaine tapissa, kämmenet hikoilevat ja muutenkin paniikinomainen olotila.

Kuva Rauni Rokka

Berlingo on ollut hyvä auto. Ostin sen enempiä miettimättä, kun edellisen pakuni naftapumppu sanoi sopimuksensa irti. Uusi pumppu olisi maksanut asennuksineen n. 1500€. Rikkinäinen Kangoo meni myyntiin ja ostin ensimmäisen eteen osuneen ja tarkoitukseeni sopivan pakun, tuon nykyisen Berlingoni. Maksoi saman verran kuin tuo naftapumppu, sitä paitsi sain jokusen satasen myytyäni tuon toimimattoman Rellun.

Nyt piti olla kaikki kohdallaan katsastusta silmälläpitäen. Jarrut oli huollettu, uudet jarrulevyt, -sylinterit jne. Venttiilitkin oli säädätetty, kun niitä ei tuon paloilla tapahtuvan säädön takia oikein kotikonstein viitsi tehdä. Renkaatkin olivat uunituoreet ja särkynyt vilkun lasi vaihdettu uuteen. Täydellinen paketti!

Vaan minkäs teet. Tarkka katsastusmies huomasi äänimerkin toimimattomuuden ja takasumuvalostakin oli polttimo kärähtänyt. Kaiken kukkuraksi löytyi (sormikopelolla) katkennut etujousen pää. Uusiksi siis meni tämäkin reissu. Äänitorven huolto ja polttimonvaihto olivat rutiinitouhua, mutta etujousi vähän teetti töitä. Piti hankkia jousien lisäksi myös puristimet, joilla saa jousen puristeltua kasaan. Joskus villissä nuoruudessa toimitus tehtiin tunkin ja rautalankaviritysten avulla. Se leikki loppui kun yksi viritelmä laukesi. Onneksi ketään ei sattunut.

Eihän se koskaan mene kuin Strönsöössä, vaan ruosteiset ruuvit jumittuvat ja katkeilevat jne. Päivän homma venähti puoleksitoista päiväksi, mutta tulipahan tehtyä. Vähän jännitti kuinka Berlingon keula jää pystyyn, mutta eipä tuo auton asento juuri muuttunut, jousesta oli kuitenkin poikki vain lyhyt pätkä.

Sitten taas konttorille pikavisiitille, ja taas verenpaine kohisi suonissa. En ymmärrä miksi, sillä olin vain näyttämässä että vaaditut korjaukset oli tehty. Ei kai tuohon katsastamiseen koskaan totu. No jotkut pelkäävät sairaaloita, jotkut lentämistä.


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.