Maasturista retkipyöräksi I

Talven projekti – maastopyörä retkipyöräksi – nytkähti liikkeelle. Posti toimitti uuden keulan ja sitä on nyt soviteltu paikalleen. Ja paikallisesta kivijalkakaupasta kävin hakemassa sovitteen levyjarrulle, post mountista international –standardiin.

”Joulupaketti”

No eihän se aina mene niin kuin srömsöössä, ja se on jollain kierolla tavalla myös tämän rakentelun suola. Siis se ettei kaikki mene aina niin kuin suunnittelee, vaan joutuu näitä ongelmia ratkomaan.

Keula sopi nätisti paikalleen ja on kaikilla tavoin juuri sellainen kuin toivoinkin. Musta värikin osuu tuohon keltamustaan runkoon, niin kuin olisi siinä aina ollut. Keulaan piti hankkimani myös sovite, jonka päällä alempi laakeri lepää. En halunnut irroittaa sovitetta vanhasta keulasta, syystä että jos jossain vaiheessa haluaisin siirtää joustokeulan takaisin tähän maasturiini. Sovitetta ei kuitenkaan löytynyt paikallisista liikkeistä, joten malttamattomana irroittelin varovaisesti joustokeulasta soviterenkaan ja laitoin sen uuteen haarukkaan. Näin pääsin heti sovittelemaan keulan paikalleen ja testaamaan mm. miten uusi keula vaikuttaa ajoasentoon jne.

Keula paikallaan, tosin ”housut” jalassa vielä

Sitten tietysti seuraavan haasteen kimppuun. Eli levyjarrujen kiinnitystapa oli tietysti tässä uudessa keulassa toinen. Joustokeulassa ns. post mount jossa kiinnitysruuvit ovat keulaputkesta taaksepäin. Uudessa keulassa kiinnitysruuvit tulevat sivulta. Netistä löytyi sitten lukuisia sovitusrautoja jarrujen kiinnitykseen. Läksin paikalliseen pyöräliikkeeseen, josta mallin kanssa löytyi kivuttomasti sopiva rauta. Pieni moka tuli siinä, että muistin levujarrun levyn halkaisijan mitan väärin. Muistin varmaksi mitan 16o mm:ksi, mutta pyörä oli väärä. Tässä maasturissa onkin 180 mm:n levyt. No tallin hyllyssä oli 160 mm levy joka piti ruuvata etukiekkoon, että pääsee keulaa koeajamaan. Vaihdan sen oikean kokoisen sovitusraudan, kun saan sen pyöräliikkeestä haettua.

Lyhykäisen koeajon jälkeen haarukka oli sopivan mittainen. Ajoasento on hiukan matalampi kuin ennen, mutta ei liiaksi. Ehkä jopa sopivampi näin. Aika näyttää sen. Tialnteen voi korjata sopivalla stemmillä, tai nousevalla ohjaustangolla. Mutta nyt en usko että olisi tarvetta.

kuvassa pienempi jarrulevy koeajoa varten. Kun ei vaan malttanut odottaa että saa kaupasta oikean sovitteen 🙂
Siinä se uusi haarukka istuu, kuin olisi aina siinä ollut…

Seuraavaksi käyn hakemassa uuden sovitteen, että saan etuhaarukkaan oikean kokoisen jarrulevyn. Ja pitää miettiä myös noita tavaratelineitä…


Vastaa

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.